Adresa.  Savska cesta 179, Zagreb

Telefon.  +385 1 36 68 909

Mail.  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Staračka dalekovidnost

Glavobolje, zamagljen vid, trljanje oka pa u konačnici i poteškoće s čitanjem samo su neki od simptoma dalekovidnosti. Gotovo svi dođemo u godine kada osjećamo da nam slabi vid i bez obzira na to što prije nismo imali problema s bilo kakvom dioptrijom, ona se počinje javljati poslije 40-e.

 

No, dalekovidnost se može imati i od rana djetinjstva, ali normalan rast ispravlja ovaj problem. Ako je još dijete malo i dalekovidno je, kada se oko prestane razvijati i to negdje u devetoj godini, ono se može prilagoditi i problem s vidom ispraviti. No, kako starimo, oči nam se sve slabije mogu prilagođavati i prirodno počinju gubiti sposobnost fokusiranja na bliže objekte. Možete primijetiti kako vaš vid na blizinu postaje zamagljen.

 

Možda ste se i sami suočili s tom činjenicom. Većina ljudi počinje imati problem s čitanjem deklaracija u trgovinama ili pak, jednostavno odmiče zaslon mobitela što dalje od sebe. Dalekovidnost je zapravo refrakcijska greška oka kod koje je očna jabučica prekratka da fokusira sliku objekta na mrežnici. Zbog učestalog napora oka da izoštri sliku, osoba koja ima dalekovidnost tako počinje osjećati nelagodu i bol u očima ili čak glavobolju.

 

Dalekovidnost se korigira s plus dioptrijom. Dijagnosticira se vrlo jednostavno. Potreban je pregled očiju kod optometrista koji lako u svega par minuta može napraviti pregled vašeg vida i očni test te otkriti jeste li dalekovidni. Ako ste dalekovidni, važno je da obavljajte redovite preglede očiju te svakako odmah reagirate primijetite li kakvu promjenu s očima.

 

Uz to, patite li od čestih glavobolja morate se i zapitati koji im je uzrok. Možda se baš krije u dioptriji. Zato je važno obavljati i rutinske preglede vida koji mogu otkriti razne probleme, a koji su uzrok i mogućih glavobolja.

 

Ne čekajte da vas glavobolja iznenadi, posjetite nas već danas. Rado ćemo vam pregledati vid i izmjeriti dioptriju.

                       

Vezane novosti