Adresa.  Savska cesta 179, Zagreb

Telefon.  +385 1 36 68 909

Mail.  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Oči treba zaštititi u zimskim mjesecima

Dolaskom hladnijih dana osobama osjetljivih očiju počinju se javljati dobro im znane tegobe koje ometaju svakodnevicu. Muči li vas već suhoća očiju, svrbež ili suzenje? Ako je vaš odgovor potvrdan, onda je krajnje vrijeme da počnete brinuti o zdravlju vaših očiju.


Hladnije vrijeme uzrok je niza problema očiju, ali i zatvoreni grijani prostori koji ih isušuju. Više je izazova za zdravlje očiju tijekom zimskih mjeseci, poput alergija, hladnoće, vjetrovitog vremena, sunca, a kad padne snijeg i njegova odsjaja. Zimski uvjeti iako imaju utjecaj na oči, možemo ih izbjeći, spriječiti ili ublažiti. Postoji više rješenja i mogućnosti kako zaštititi oči tijekom zimskih mjeseci.


Zaštitne naočale svakako su preporuka u danima kada nema sunca. Ako i nemate dioptriju možete nositi naočale čije će leće biti prevencija od štetnih UV zraka. Na dioptrijskim naočalama ali onima i bez dioptrije, preporuka je imati leće s posebnim premazima koji štite oči od refleksija, a i jakog svjetla. Posebno je to važno i kad se bavite zimskim sportovima. Naočale je tada svakako preporuka nositi i zbog zaštite od pahulja snijega ili pak, čestica leda. Zimi se trebaju nositi i sunčane naočale, čak i kad je oblačno vrijeme jer UV zrake dopiru i tada do očiju. Moramo napomenuti kako UV zrake mogu biti štetne za oči te prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme.

Što učiniti kod najčešćih problema s očima tijekom zime:


Suzenje očiju – naočale sa zaštitom ili sunčane naočale sigurno će pomoći u zaštiti vaših očiju. Uz to, ne zaboravite kako ne smijete trljati oči. Ako osjetite da suze, svakako ih obrišite čistom papirnaom maramicom ili tkaninom.


Suhe oči, svrbež  ili alergije – kapi za oči ublažit će nelagodu, ali ona se može spriječiti i odgovarajućim sunčanim ili naočalama sa zaštitom. No, boravite li mnogo u zatvorenom prostoru ne zaboravite ga ovlaživati te iako je zima treba piti i dovoljno tekućine.

Natečene ili crvene oči – leće sa zaštitom ili sunčane naočalne leće zaštitit će oči od UV zraka te ćete bez problema moći uživati u zimskom suncu.

Važno je uvijek imati na umu kako nije svejedno koje naočale nosite. Imate li one koje nemaju UV zaštitu, onda ne da vam one neće pomoći, već ako su nekvalitetne, mogu štetiti očima. Ne zaboravite niti na vaše najmlađe jer i njima treba odgovarajuća zaštita za oči. Njihove su oči još osjetljivije od vaših pa se pobrinite da ih na vrijeme štite.

Rado ćemo vam pomoći oko odabira najoptimalnije zaštite vaših očiju te savjetovati koji model naočala odabrati. Za sve dodatne informacije posjetite Moja optika, Savska 179, Zagreb.

Vezane novosti