Naočale za čitanje su veoma potrebno korekcijsko pomagalo većini osoba iznad 45 godina života. Ono što viđamo u posljednje vrijeme je puno „gotovih“ dioptrijskih naočala koje se mogu pronaći u ljekarnama ili drogerijama.

No spadaju li one zaista u korekcijsko pomagalo i mogu li zamijeniti kontrolu dioptrije kod optometrista ili pregled kod oftalmologa? Masovna proizvodnja ima svoja pravila, a to je da naočale iz tvornice izlaze identične, mislite li da je Vaša dioptrija u kombinaciji sa Vašim razmakom zjenica identična kao i kod drugih osoba? Mi Vam tvrdimo da nije.

Naočale napravljene nakon kontrole dioptrije, po receptu, mogu ispraviti nekoliko različitih problema s vidom, a to su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Također, naočale na recept su izrađene posebno za Vaše oči, te su optički centri svake leće usklađeni sa središtima zjenica Vašeg oka. Cijene naočala se u optikama kreću od 300 kuna pa na dalje, ovisno o tome što izaberete.

S druge strane, naočale za čitanje se masovno proizvode i imaju samo jednu svrhu – uvećati sliku koju gledate na bliskoj udaljenosti te Vas najčešće „natjeraju“ da tekst koji čitate približite još bliže. Dostupne su u jačinama dioptrija od +1,00 do +3,00 pa čak i do +3,50. One neće ispraviti različite dioptrije oba oka ili astigmatizam ali dati će Vam dojam da jesu upravo zbog povećavanja slike. Cijene takvih naočala se kreću od 30 kn na više. Koliko veliku štetu naočale s neispravnom korekcijom mogu prouzročiti? Napravljeno je istraživanje u kojemu su liječnici ljudima bez pogrešaka oka (sa normalnim vidom) davali jedne od nekoliko testnih naočala sa plan-prizmatičnim lećama koje su imale horizontalnu ili vertikalnu razliku između desnog i lijevog oka. Na ovaj način se stimulirala loša centracija leća kod gotovih naočala. Posljedice ovog testa su bile zamućen vid, bol u očima, pijesak u očima, umor te čak i problemi sa koncentracijom.  Ovaj test nas dovodi do zaključka kako korištenjem ovih naočala naprežete oko te štetite Vašem vidu.

Već godinama optička struka upozorava na povećanje postotka ljudi koji koriste gotove naočale pri vožnji motornih vozila. Riječ je uglavnom o ljudima koji su imali dobar vid ali je sa godinama došlo do dalekovidnosti, to jest plus dioptrije na daleko. Zaključak je da sa gotovim naočalama za čitanje vide bolje na daljinu što nikako nije točno. Važno je biti upoznat sa ovom informacijom te upozoriti svaku osobu koja radi navedeno, zbog vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu.