Glavobolja, svrbež i suhoća oka su najčešći problemi sa kojima se susrećemo. Glavni uzrok su sati i sati koje provedemo na računalu ili gledajući u naše pametne telefone.

Prilikom gledanja u računalo, puno manje trepćemo te nakon toga nastaje osjećaj pijeska u očima ili peckanje. U nastavku teksta, donosimo Vam vježbu za oči sa kojom si možete pomoći ali i razjašnjavamo zablude i mitove po pitanju vježbi za oči koje uklanjaju dioptriju.

Mišići oka su skupina od 11 mišića koji se nalaze u orbiti oka tj. očnoj šupljini. Dijelimo ih na poprečno prugaste koji sudjeluju u pomicanju očne jabučice kao i gornje vjeđe i na glatke koji sudjeluju u širenju i sužavanju zjenice oka. Još jedna razlika u ovim mišićima je ta što kod poprečno prugastih mi imamo kontrolu (pomicanjem oka) a kod glatkih nemamo.  Višegodišnja tema je kako vježbe za oči pomažu kod uklanjanja dioptrije i promoviraju se kao prirodni lijek za sve probleme sa vidom. Ukoliko imate uobičajne refrakcijske pogreške poput kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma, vježbe oka vam neće pomoći.

Osobe sa bolestima oka kao što su glaukom, mrena i makularna degeneracija također neće imati koristi od očnih vježbi. Da bismo Vam bolje objasnili kako vježbe za prirodno poboljšanje vida nemaju učinka, opisati ćemo Vam kako funkcionira oko. Refrakcijske pogreške su najčešće uvjetovane dužinom očne jabučice, što znači da anatomija oka utječe na to da li ste kratkovidni, dalekovidni ili imate astigmatizam. U slučaju kada je očna jabučica prekratka, riječ je o dalekovidnosti i predmeti u blizini su nejasni, jer svjetlosne zrake koje dopiru u vaše oko postižu točku fokusa negdje izvan mrežnice.

Kada ste kratkovidni, vaša očna jabučica je preduga, vid na daleko je mutan jer svjetlosne zrake postižu točku fokusa prije mrežnice. Kada je refrakcijska pogreška astigmatizam u pitanju, rožnica oka ima nepravilan oblik. U nekim slučajevima astigmatizam se može desiti i zbog nepravilnog oblika očne leće. Ove nepravilnosti uzrokuju da se svjetlosne zrake koje ulaze u oči razdvajaju u više točaka te kao posljedicu dobivamo zamagljen vid. Zbog toga se astigmatizam korigira pod određenim osima kako bi razdvajanje točaka spojili u jednu koja daje jasan vid.

Još jedan čest problem je staračka dalekovidnost ili presbiopija koja se događa zbog starenja oka i gubitka elastičnosti očne leće. Ovo stanje onemogućava fokusiranje na bliske predmete i uzrokuje mutan vid na blizinu. Ono što je svakako djelotvorno su vježbe za oči koje odmaraju oko od konstantnog gledanja u istu točku ali i smanjuju umor. Ukoliko radite na računalu cijeli dan ili po nekoliko sati dnevno, 20-20-20 pravilo pomaže. Svakih 20 minuta napravite pauzu u trajanju od 20 sekundi, te pogledajte u daljinu, dalje od pola metra. Na taj način opušta se akomodacija, koja često zna biti u „grču“ zbog fiksiranja u istu točku.

Niti jedno nedavno istraživanje nije uspjelo dokazati učinkovitost vježbi za oči u slučaju refrakcijskih pogrešaka jer kao što smo naveli, za sva ta stanja je odgovorna anatomija oka. Nadamo se da smo Vam barem malo razjasnili zbog čega sve „prirodne“ metode poboljšavanja vida nisu djelotvorne, ali i da ćete koristiti pravilo 20-20-20 u svakodnevnom radu te svojim očima olakšati daljnji rad.