Acuvue Oasys Transitions su svakako kontaktne leće nove generacije!

Štite od štetnog UV zračenja kao i od ljubičasto-plavog zračenja računala ili pametnih telefona. O štetnom UV zračenju smo već puno puta pisali ali ponoviti ćemo još jednom kako dugotrajna izloženost UV zračenju posebno šteti leći oka i mrežnici.

Dokazano je da i vidljivi dio spektra - plavo svjetlo kratke valne dužine, ima štetan učinak na mrežnicu oka. Ubrzava se razvoj zamućenja leće, tj. nastanak mrene, a u mrežnici na mjestu žute pjege nastaju trajne degenerativne promjene, te one sa sobom nose nepopravljivo oštećenje vida. I kratkotrajno gledanje direktno u sunce, bez ikakve zaštite može već nakon desetak sekundi jako i trajno oštetiti žutu pjegu na mrežnici koja je fokus oka. Kako bi Vaše oči bile maksimalno zaštićene stručnjaci iz Johnsons & Johnsons kompanije osmislili su foto osjetljive kontaktne leće koje postaju tamnije kada se aktiviraju UV i / ili HEV svjetlom. One su posebno dizajnirane kako bi pružile maksimalnu zaštitu za nosioca, istovremeno minimizirajući promjenu izgleda oka. Dok ste vani, razina aktivacije uvijek se mijenja kao reakcija na svjetlost, tako da u većini situacija leća nije u najmračnijem stanju. Posebni polimeri koji su ugrađeni u sam materijal leće detektiraju štetno zračenje te se ovisno o tome aktiviraju i/ili vračaju u prvobitno stanje. Bitno je napomenuti da ne mijenjaju boju oka i tamne ovisno o jačini svjetlosti tako da nitko neće ni primijetiti da nosite leće a Vi ćete biti zaštićeni. Jednom kada ove leće izvadite iz originalnog pakiranja i stavite u oko, pri prvoj detekciji UV zračenja one će potamniti koliko je potrebno da bi štitile oko, ali kod ulaska u prostoriju, neće se vratiti u prvobitno stanje nego sada ostaju mrvicu tamnije što nosiocima omogućava zaštitu od plavog svjetla i blještanja.

 

Iako ove kontaktne leće štite od sunca, one nisu zamjena za sunčane naočale! Kako bi se detaljno zaštitili od štetnog UV zračenja potrebno je prekriti i okolne dijelove oka. Tu mislimo na kapke i okolnu kožu koja je podložna opeklinama ili razvoju melanoma. Svakako, kada već pričamo o zaštiti, nemojte zaboraviti na kreme sa zaštitnim faktorom za lice koje isto tako pridonose očuvanju zdravlja kože!

 

Nadamo se kako smo Vam barem malo približili korisnost i funkcionalnost ovih leća, a na Vama je da sada navratite do nas i isprobate rečeno!